Sportverenigingen op YouTube: 10 inspirerende voorbeelden (deel 2/2)

Dat YouTube een interessant communicatieplatform voor amateurverenigingen is, zagen we vorige week in het eerste deel van deze blog. De voorbeelden van de video’s in deze blog toonden aan dat er flinke verschillen kunnen zijn in kwaliteit en hoeveelheid werk die ermee gepaard gaat. Maar zowel een fraaie promotiefilm als een eenvoudig filmpje over een pupil van de week blijken op verschillende niveaus succesvol.
In deel twee van de blog ‘Sportverenigingen op YouTube: 10 inspirerende voorbeelden’ komen vijf nieuwe voorbeelden aan bod. De video’s zijn deze keer alle afkomstig van voetbal- en hockeyverenigingen. De voorbeelden tonen echter aan dat elk ander type club even goed aansprekende video’s kan maken. Pak een camera of een mobieltje en ga aan de slag, zo luidt het devies.
Hoewel YouTube hét videoplatform bij uitstek is om de video’s op te verzamelen, is dit niet het meest geschikte communicatiekanaal. Om de video’s onder de aandacht te brengen, kan de club het beste andere communicatiemiddelen inzetten. Plaats ze bijvoorbeeld op de website, Facebook, Twitter en maak promotie in het clubblad of in de nieuwsbrief.
Heb je aanvullende goede voorbeelden van of ideeën voor video’s van amateurverenigingen? Reageer onderaan op deze pagina en/of plaats ze op het prikbord van www.facebook.com/clubbereik, het platform waar voorbeelden en inspiratie voor communicatie voor sportverenigingen worden verzameld.
6. Interview na de wedstrijd Het interview met de sporter voor of na een wedstrijd is één van de meest voorkomende soorten sportvideo’s op televisie. Dus waarom zouden sportverenigingen dit type video’s niet vaker een plaats geven in hun communicatie? Een interview met een speler, trainer, supporter of voorzitter rondom een wedstrijd is snel gemaakt en levert aandacht op. De Gelderse voetbalvereniging Silvolde is zeer bedreven met dergelijke filmpjes. In onderstaande video blikt een verdediger terug op een zojuist gespeeld wedstrijd. De special effects in deze video zijn leuk, maar natuurlijk niet per se noodzakelijk. Overigens beschikt Silvolde over één van de meest indrukwekkende YouTube-kanalen die ik tot nu toe van amateurverenigingen gezien heb. De moeite van het bekijken waard. 

7. Uit de oude doos Iedere club heeft ze nog wel ergens liggen: oude video’s. Die verdienen een betere plaats dan een stoffig archief. Door ze online te zetten, kan iedereen weer van de oude beelden genieten én kan de club deze keer in het bijzonder de oudere leden van mooie beelden voorzien. Voetbalvereniging MVV’27 uit Maasland deed dit bijvoorbeeld door materiaal van vijf oude jeugdkampen samen te voegen tot één (lange) film.

8. De mooiste goals van het seizoen Voetbalvereniging SVC’08 uit Scheveningen filmt regelmatig de wedstrijden van het eerste team en plaatst de hoogtepunten op YouTube. Daarnaast gebruikt de clubs dit materiaal om een leuke compilatie met hoogtepunten van een seizoen te maken. Deze manier van YouTube gebruiken is vrij intensief, maar levert mooie beelden op.

9. Verbouwing clubhuis De eerder genoemde voetbalvereniging Silvolde verbouwde onlangs haar clubhuis. Dat bleef niet verborgen voor alleen de mensen die de accommodatie bezochten, maar iedereen kon de vorderingen volgen op internet. Onderstaande video was één van de acht video’s die de club hierover plaatste. Naast verbouwingen zijn ook klusdagen en andere activiteiten interessant om in beeld te brengen. Hiermee maakt de club inzichtelijk wat er aan (vrijwilligers)werk gebeurt waarvan lang niet iedereen zich bewust is.

10. Elke dag een kampvideo  Een bijzonder knap staaltje levert korfbalvereniging kv TOP uit Sassenheim. Tijdens het kamp voor hun jeugdleden publiceerde de club op een speciale multimediapagina iedere dag een fraai gemaakte sfeerimpressie. Vrij arbeidsintensief, maar (gezien de hits) vooral populair en natuurlijk geweldig voor de thuisblijvers om hun kinderen, broertjes, zusjes, et cetera zo te kunnen volgen. Vanzelfsprekend lenen ook andere speciale evenementen, zoals een open dag, een feestavond en een jeugdtoernooi, zich heel goed om video’s van te maken.

Bekijk hier het eerste deel van de tweedelige blog ‘Sportverenigingen op YouTube: 10 inspirerende voorbeelden’.

Geen commentaar

Plaats je commentaar.