Sportverenigingen op YouTube: 10 inspirerende voorbeelden (deel 1/2)

Op YouTube, de derde best bezochte website in Nederland, zijn amateurverenigingen nog zelden te vinden. Begrijpelijk, want een video maken kost gemiddeld meer tijd dan het schrijven van een artikel of het maken van een fotoreportage. Ook ligt dit enigszins in de lijn der verwachting omdat verenigingen vaker zoekende zijn naar de manier waarop zij social media kunnen inzetten.
YouTube is één van die platforms die verenigingen veel te bieden heeft. Met zo’n 8 miljoen unieke bezoekers per maand heeft het videoplatform een enorm potentieel bereik. Maar bovenal is een video een uitgelezen manier om de club in beeld te brengen.
In twee blogs wil ik aan de hand van tien voorbeelden laten zien hoe sportclubs YouTube al inzetten. Hopelijk inspireren deze voorbeelden andere verenigingen en gaan we in de toekomst meer video’s van sportverenigingen op YouTube aantreffen.
De inhoud en kwaliteit van de vijf onderstaande voorbeelden lopen enorm uiteen. Een belangrijke les is in ieder geval: met veel minder dan de NOS-kwaliteit vallen vaak al leuke successen te behalen. Een opname met een eenvoudige camera of een mobiele telefoon kan in veel gevallen al mooie resultaten opleveren. Volgende week volgt deel 2 van deze blog (die inmiddels hier te bekijken is), waarin vijf nieuwe voorbeelden volgen van de manier waarop sportverenigingen YouTube inzetten.
Heb je aanvullende goede voorbeelden van of ideeën voor video’s van amateurverenigingen? Reageer onderaan op deze pagina en/of plaats ze op het prikbord van www.facebook.com/clubbereik, het Facebook-platform waar voorbeelden en inspiratie voor communicatie voor sportverenigingen worden verzameld.

1. Promotiefilm van de sport & club  Kan jouw sport of vereniging meer bekendheid gebruiken? Roda ’71 uit Rotterdam maakte een promotievideo om hier iets aan te doen. Niet de gemakkelijkste video om te maken, maar met ruim 2000 views heeft de club flink aan bekendheid gewonnen.  

2. Opkomst & eerste bal pupil van de week Heel eenvoudig is de video van korfbalvereniging Telstar uit Hoevelaken waarin ze de pupil van de week in beeld brengen die de eerste bal mag nemen. Trots meisje, trotse familie, een beeld van de sfeer van de club en meer dan 100 views (van ongetwijfeld vooral familie). Een interviewtje met de pupil kan nog een mooie toevoeging aan zo’n filmpje zijn.

3. Leden uitlichten met competitie latje trappen Voetbalvereniging Nicolaas Boys uit Nieuwveen houdt een latje-trap-competitie waar vele leden van de club aan meedoen. Naast dat de deelnemers met deze videocompetitie de strijd ludiek met elkaar aangaan, geeft dit de leden ook een gezicht. De reportages voor deze serie ogen vrij arbeidsintensief, maar het funelement en de leuke kennismaking met de leden vergoeden dit ruimschoots.

4. Voorbeelden van technische acties (schijntrap en judoworp) Een goede en niet te intensieve manier om YouTube te gebruiken is het uitlichten van een bepaalde technische handeling. De Belgische Judoschool Zottegem doet dit bijvoorbeeld voor een judoworp. Voetbalvereniging Gilze doet dit voor een schijntrap. Voor elke andere sport zijn er natuurlijk ook tal van mogelijkheden voor video’s. Zo kunnen leden thuis de trainingsoefeningen nog eens uitproberen en maken buitenstaanders kennis met de professionele capaciteiten en presentatie van de vereniging.

De judoworp van Judoschool Zottegem

De schijntrap van Voetbalvereniging Gilze

5. Samenvatting van een wedstrijd Niet omdat jullie de hele samenvatting moeten bekijken (wat overigens al ruim 400 keer gebeurde), maar om aan te geven hoe korfbalvereniging TOP uit Sassenheim een samenvatting van een wedstrijd op YouTube plaatst. Lijkt ook realiseerbaar voor andere clubs, toch?

Bekijk hier het tweede deel van de tweedelige blog ‘Sportverenigingen op YouTube: 10 inspirerende voorbeelden’.  

Geen commentaar

Plaats je commentaar.