
Een app voor de club: gadget of meerwaarde?
Apps zijn populair. Dus moeten sportverenigingen er ook één hebben. Dat is in ieder geval bij veel clubs op zijn minst een verleidelijke gedachte. Maar is een app echt een meerwaarde voor de club? Of een gadget die feitelijk niet zo veel oplevert?
Een app heeft een aantal aantrekkelijke functionaliteiten. Zo wordt een app direct op een smartphone of tablet uitgevoerd. Internet is hiervoor niet altijd vereist. Ook kan een app over enkele handige functionaliteiten beschikken, zoals het verzenden van push notifications, koppelingen met de camera- en GPS-functie van het mobiele apparaat en integratie met andere apps op het toestel.
Tegenover deze voordelen staan diverse nadelen, die in eerste instantie nogal eens over het hoofd gezien worden. Allereerst moet een app worden ontwikkeld – meestal voor meerdere ‘operating systems’, zoals iOS, Android en Windows mobile – en dit kost geld, iets dat bij de meeste clubs een schaars goed is. Ook heeft een app de vervelende eigenschap ‘gesloten’ te zijn: alleen mensen die de app geïnstalleerd hebben, zien de informatie die hierin staat. Voor andere mensen blijft deze informatie onzichtbaar. Ook Google kan informatie uit een app bijvoorbeeld niet vertonen tussen zoekresultaten.
Er zijn meerdere amateurclubs die een app voor de club hebben laten ontwikkelen. De voetbalverenigingen ASWH, HWD en vv Rockanje zijn enkele voorbeelden. Een blik op deze apps toont dat de informatie die in de app te vinden is, in het geheel (vaak zelfs vollediger) ook op de websites is te vinden. De apps bevatten daarnaast regelmatige statische informatie, waarbij ik mezelf afvraag waarom je dat als club in een app wilt plaatsen. Apps moeten juist bol staan van de actualiteit, beleving en relevantie.
Opvallend is ook dat onderdelen van de apps van amateurverenigingen niet actueel of soms zelfs helemaal leeg zijn. Dit brengt me bij een kritisch punt: een app up-to-date houden kost tijd. Net als geld is de inzet van vrijwilligers een schaars goed bij amateurclubs. Een website, social media en een clubblad goed op peil houden, is voor menig club al een hele kluif. Een app erbij vraagt wéér extra inzet.
Natuurlijk is het wel belangrijk dat sportverenigingen meegaan in de steeds mobieler wordende communicatie. Of een app daar het geschikte antwoord voor is? Wat mij betreft niet. Voor vele verenigingen is de website het centrale middel in hun mix van communicatiemiddelen. Hierop is zowel de statische als actuele informatie te vinden. Websites worden almaar vaker mobiel bekeken. Helaas heeft nog maar een beperkt aantal verenigingen een website die ook goed te lezen is op mobiele apparaten.
Gezien de communicatiewensen van de meeste amateurclubs zou een investering in een goed leesbare website op mobiele apparaten veel zinvoller zijn dan een investering in een app. Een website kan zo worden ontwikkeld dat deze zich qua vorm aanpast aan het apparaat en het gedrag van de gebruiker (dit heet responsive webdesign). De websitebezoeker krijgt dus altijd dezelfde content, of de site nu met een smartphone, tablet of pc wordt bezocht, alleen de presentatie en bediening kunnen verschillen. Het grote voordeel ten opzichte van een app is dat het beheer en onderhoud voor slechts één communicatiemiddel gedaan hoeven te worden. Ook bespaart de club hiermee de kosten die gemoeid gaan met het ontwikkelen en contracten voor een app. Bovendien maak je hiermee je website future proof; het bekijken van websites op mobiele apparaten wordt eerder standaard dan uitzondering. Sterker nog: er komen alleen maar meer verschillende soorten schermen bij, zoals internet op televisies, schermen in auto’s en Google-brillen. Een responsive website is klaar voor deze ontwikkelingen en verdient een hoge plaats op communicatieverlanglijstjes.
Apps bevatten wel enkele unieke functionaliteiten ten opzichte van een website, zoals push notifications – die bijvoorbeeld handig kunnen zijn bij afgelastingen – of de GPS-functie. Deze functionaliteiten kúnnen een meerwaarde zijn. De vraag is of diverse andere goede communicatiemiddelen en apps zich hier niet al uitstekend voor laten lenen. Daarbij doel ik niet alleen op de website, maar op het slim inzetten van bijvoorbeeld Twitter, Facebook en What’s App.
Een app wordt pas echt interessant als er veel mensen zijn die de app gaan downloaden en als de club hen iets gaat bieden dat mensen regelmatig gebruiken. Ook moet deze app zowel qua functionaliteiten als qua inhoud iets te bieden hebben wat niet (goed) met andere communicatiemiddelen (mobiel) geboden kan worden. Als de overtuiging aanwezig is dat een app écht een meerwaarde voor de club kan zijn, kan het interessant zijn de euro’s én de extra personele inzet van een vereniging in een app te investeren. Als dit niet het geval is, wat in mijn ogen voor verreweg de meeste amateurverenigingen van toepassing is, zou ik mijn euro’s en uren investeren in andere verenigingszaken in plaats van in de portemonnee van een appontwikkelaar.