App voor de club: wie bouwt ‘m?

In het Handboek Communicatie voor sportverenigingen gaat één hoofdstuk over een app voor de club. Wat kun je ermee? Waarom is de app een meerwaarde? Wat zijn randvoorwaarden om ermee te beginnen? In het boek verwijzen we naar deze website voor een overzicht van enkele appbouwers. In dit artikel vind je een overzicht.

 

Diverse appontwikkelaars
Diverse partijen zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van clubapps. Zij bieden doorgaans een standaard beheeromgeving aan, waarin de vereniging de app – binnen de mogelijkheden van dit systeem – op maat voor de club kan maken. Zo is het meestal mogelijk om te bepalen welk type informatie erin moet en via welke koppelingen dit moet inlopen. Ook kan de club vaak haar eigen logo’s, foto’s en clubkleuren een plaats geven.

 

Diverse bonden bieden hun clubs een standaardoplossing voor clubapps aan. Hieronder vind je een greep uit de ontwikkelaars van apps voor sportverenigingen:

 

Socie
App voor club
Appmachine
Clubappie 
Business apps
KNLTB ClubApp (voor tennisverenigingen)
LISA App (voor hockeyverenigingen)
KNVB Clubapp (voor voetbalverenigingen)
Voetbal Club 2000 (voor voetbalverenigingen)

 

Nut of noodzaak?
Iedere smartphone of tablet staat vol met apps. Het is verleidelijk om ook voor de club een app te laten ontwikkelen. Een clubapp kost echter geld en kan alleen een succes worden als dit echt een meerwaarde is voor de personen die de app moeten gaan gebruiken.

 

Een kritische benadering van de noodzaak van een app is op zijn plaats. Zo zijn voorwaarden dat de club haar communicatie op orde heeft en dat de app zo min mogelijk extra werk met zich meebrengt. Door slimme koppelingen met andere communicatiemiddelen is dit bij veel apps goed mogelijk.

 

Met een app heeft de doelgroep de club letterlijk in de broekzak. Voor een deel is dit ook het geval zonder een clubapp. De gebruiker kan op zijn smartphone immers de website van de club bezoeken of de club volgen op social media.

 

Gebruiksvriendelijk
Het voordeel van een clubapp is dat verschillende soorten informatie, zoals websitenieuws of de laatste tweets van de club, in één compacte en gebruiksvriendelijke omgeving gebundeld kunnen worden. Bovendien kan de club met een app pushberichten verzenden, zodat de appgebruikers met een notificatie direct op de hoogte zijn van belangrijk nieuws.

 

Uitgebreide informatie over een app voor de club is te lezen in het Handboek Communicatie voor sportverenigingen

Tags:
Geen commentaar

Plaats je commentaar.